Oefening van de maand: de squatlunge

SQUATLUNGE
beginpositie eindpositie
De patient staat in een rechtopstaande positie, de benen in schredestand, de barbell rustend op de schoudergordel en de voeten staan op heupbreedte. beide knieën zijn 90 graden gebogen, de voorste knie komt niet voorbij de tenen, het bovenlichaam is licht naar voren gebogen. Het lichaamszwaartepunt ligt centraal.
bewegingsverloop de beweging wordt geïnitieerd door het flecteren van het achterste been. Op die manier gaat het lichaamszwaartepunt loodrecht naar beneden en blijft centraal tussen beide voeten. De bewegingsuitslag is zover dat de achterste knie nog net niet de grond raakt.
doelgroepen Deze oefening kan worden toegepast bij alle patiënten met knie, enkel, heup en rugklachten
doelen ·      Mobiliteitsverbetering

·      Stabiliteitsverbetering

·      Krachtverbetering

Waar op te letten Belangrijke objectieve criteria bij deze oefening liggen bij

Een juiste uitgangshouding

Een juist bewegingsritme

Een juiste bewegingsuitslag

Een juist bewegingsverloop.

 

Deze oefening kan goed worden toegepast als diagnostisch middel in een totale kinetische keten.

Vooral bij deze oefening is het belangrijk dat er een loodrechte lijn blijft tussen de enkel, de knie en de heup. Er mag geen dynamische knievalgus of een bekkenshift plaatsvinden tijdens het uitvoeren van de beweging. Mocht dit het geval zijn dan is onderzoek van de stabiliteit/kracht in de enkel, knie en heup een volgende therapeutische stap.

 

Belangrijk voordat de oefening begint is een goede instructie van de uitgangshouding. De schredestand is zo groot dat wanneer de achterste knie bijna de grond raakt de hoeken van beide knieën 90 graden zijn. De voeten staan op heupbreedte.

 

Let bij het bewegingsritme niet alleen op de onderste extremiteit. Veel patiënten compenseren met de wervelkolom door steeds meer in “ vorlager” te gaan tijdens het uitvoeren van de oefening.

 

Het bewegingsrite van de oefening is een 1-0-1 ritme. Dit betekent dat het excentrische en concentrische bewegingsverloop even snel verlopen. Tijdens het omkeermoment is er geen pauze ( vandaar de 0)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *