Cursus ESP Diabetes & Overgewicht

Meer dan de helft van alle volwassenen kampt met overgewicht en maar liefst 10 procent heeft een BMI van boven de 30 (obesitas). Deze trend heeft zich in de afgelopen decennia alleen maar versterkt en daarmee een epidemische dimensie bereikt. Mensen met overgewicht of obesitas hebben een verhoogde kans op allerlei cardiovasculaire, diabetische en orthopedische gezondheidsproblemen.

Als fysiotherapeut krijg je geregeld met deze problemen te maken. Direct in de zin van bewegingstimulering van mensen met overgewicht en obesitas en indirect in de zin van bijkomende problematiek, denk aan patiënten met diabetes, lage rugklachten en overgewicht.

De cursus ESP Diabetes & overgewicht gaat in op zowel de screening, medische en paramedische diagnostiek als de vraag hoe je als fysiotherapeut op een adequate wijze je interventiebeleid kunt vormgeven. De cursus is bedoeld voor gediplomeerde fysiotherapeuten.

Beschikbaarheid

Toelating:

bachelor fysiotherapie

Locatie

Gennep

Startdatum

Docenten

Taal

Nederlands

Beschikbaarheid

 

Prijs

 
 
 
Bel:
+31 24-301 04 85

Print

Inhoud van de cursus ESP Diabetes & Overgewicht

Beschrijving

Studiebelasting

50% theorie + 50% praktijk = 100% cursus.

Accreditatie

Wordt aangevraagd bij KNGF.

Voordelen

  1. integraal evidence-based concept van diabetes & overgewicht
  2. direct aan de slag met je nieuw verworven competenties
  3. maximaal 24 deelnemers
  4. lage kosten

Niveau cursus

Deze cursus is bedoeld voor gediplomeerde fysiotherapeuten (minimaal niveau startbekwaam volgens het nieuwe beroepsprofiel, HBO-diploma fysiotherapie).

Competenties

In de basic-cursus worden de volgende competenties getraind: “screenen, diagnosticeren en plannen”, “therapeutisch handelen” en “preventief handelen” (bron: het beroepsprofiel van de fysiotherapeut, KNGF, oktober 2005).

Leerdoelen

Het opleidingscentrum biedt in eerste instantie een basic-cursus aan. De basic-cursus is bedoeld voor fysiotherapeuten die regelmatig patiënten zien met bovengenoemde problematiek, maar zich tot nu toe weinig in de complexiteit daarvan hebben verdiept.

Inhoud

  1. Modellen: aandacht voor actuele modellen van diabetes & overgewicht (multifactoriele en multiprofessionele benadering). Gebaseerd op internationale guidelines voor b.v. diabetes en landelijke afspraken voor begeleiding van mensen met diabetes en obesitas in de 1e lijn (LESA voor huisartsen, diabetes-verpleegkundigen en fysiotherapeuten).
  2. Fysiologie en pathofysiologie van de koolhydraatstofwisseling, vetstofwisseling zowel bij volwassenen als ook bij kinderen.
  3. Etiologie, pathologie en therapie (o.a. beweegprogrammas) bij diabetes mellitus.
  4. Invloed van sport & beweging op insulineresistentie en glucosegevoeligheid bij volwassenen en kinderen.
  5. Etiologie, pathologie en therapie (o.a. beweegprogrammas) bij overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen.
  6. De psychologische en gedragsmatige componente van diabetes en obesitas.