Cursus Nexus FDM

Het diagnostische Fasciale Distorsie Model (FDM) van Stephen Typaldos deelt fysieke klachten van patiënten in in een of meerdere van de zes fasciale distorsiepatronen. Het behandelen van de distorsie leidt direct tot vermindering van pijnklachten en toename van mobiliteit. Door de principes van FDM toe te passen krijg je als fysiotherapeut een breder inzicht in diagnostiek en behandeling van patiënten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en chronische pijnklachten.

De manuele therapie methode van Typaldos maakt gebruik van verschillende (diepe intense) manuele technieken, tractie, compressie en oppervlakkige fasciale technieken. Het FDM-concept en de technieken zijn een verrijking voor de fysiotherapeut die werkt met patiënten met langdurige musculoskeletale klachten. Na het behalen van het examen kom je op de Europese lijst van aanbevolen FDM gekwalificeerde fysiotherapeuten en artsen en kun je advanced cursussen volgen.

reserveer een plek op de wachtrij

Beschikbaarheid

Toelating:

bachelor fysiotherapie

Locatie

Gennep

Accreditatie

 • geen accreditatie

Startdatum

Docenten

Stefan Anker

Taal

Engels

Beschikbaarheid

 

Prijs

€ 595,00

 
 
 
Bel:
+31 24-301 04 85

Print

Inhoud van de cursus Nexus FDM

Beschrijving

Kostenopbouw

Inschrijving voor de basismodule kan via de Nexus jaaragenda. De inschrijving geschiedt apart voor elke module.

De refresherdag en het examen is optioneel en hiervoor moet je ook apart inschrijven. De kosten voor de refresherdag en het examen zijn 320,00 euro. De cursustijden worden nog bekend gemaakt. De cursus vindt plaats bij Nexus in Gennep.

Accreditatie

Nexus heeft accreditatie aangevraagd bij het KNGF. Eind juli 2015 hebben wij bericht ontvangen dat de cursus helaas niet geaccrediteerd kan worden. Wij vinden dat jammer maar zijn wel van plan de cursus gewoon aan te bieden omdat het concept en de technieken een enorme verrijking zijn voor de fysiotherapeut die werkt met patienten met langdurige muskuloskeletale klachten.

Doelgroepen:

Fysiotherapeuten

Inhoud

Het FDM Model

Het FDM model is een specifieke manier van diagnostiek die verschillende fysieke klachten van de patienten indeeld in één of meerdere van de 6 verschillende fasciale distorsiepatronen. Het behandelen van de distorsie leidt direct tot vermindering van pijnklachten en toename van mobiliteit.

De principes van FDM kunnen worden toegepast door de fysiotherapeut en geeft een breder inzicht in diagnostiek en behandeling van patienten met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en chronische pijnklachten.

The Typaldos Methode

Het FDM model is een diagnostisch model en een manuele therapie methode die gebruikt maakt van verschillende manuele technieken; diepe intense manuele technieken, tractie, compressie en oppervlakkige fasciale technieken. Afhankelijk van het doel van de therapie worden de verschillende technieken toegepast.

FDM Basic Training

De FDM basis training bestaat uit 3 modules. Iedere module duurt 2.5 dagen en is gebaseerd op de richtlijn zoals die door de EFDMA is vastgesteld.

Module 1

 • Basis introductie in het FDM model naar Stephen Typaldos
 • Algemeen onderzoek en  behandelprincipes
 • Specifiek onderzoek en behandelprincipes voor de schouder, de knie en de enkel naar de Typaldosmethode

Module 2

 • Refresher module 1 en up to date informatie van de basis kennis.
 • Specifiek onderzoek en behandel principes van het bekken, de heup en de wervelkolom naar de Typaldosmethode

Module 3

 • Refresher module 1 en 2 en up to date informatie van de basis kennis.
 • Specifiek onderzoek en behandelprincipes van de bovenste, de onderste extremiteit en het hoofd naar de Typaldosmethode

Examen

De basis training kan worden afgesloten met een examen. Na het succesvol behalen van het examen ben je gekwalificeerd voor het volgen van de advanced cursussen en wordt je op de Europeses lijst geplaatst van aanbevolen FDM gekwalificeerde fysiotherapeuten/artsen.

Cursustijden

 • Modul 1: 1-3 april 2016, dag 1 15.00 tot 19.00h, dag 2 9.00 tot 18.00h, dag 3 9.00 tot 15.00h
 • Modul 2: moet nog gepland worden.
 • Modul 3: moet nog gepland worden.
 • Refresherdag en examen: moet nog gepland worden.

Adres en website EFDMA (The European Fascial Distortion Model Association)

European FDM Association – EFDMA

Predigergasse 5/11, 1010 Vienna/Austria

website: www.fdm-europe.com

reserveer een plek op de wachtrij